Dobrodošli

na Internet stranice Župe Svete Obitelji Jug II Osijek. Budući da su stranice u postupku izrade i razvoja, molimo Vas da nam dostavite sve Vaše primjedbe i prijedloge kako bismo što kvalitetnije unaprijedili stranicu i njene sadržaje. Ukoliko želite sudjelovati u postavljanju i uređivanju sadržaja na stranici, slobodno nas kontaktirajte.
Kontakt email: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Sveto Trodnevlje PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 17 Travanj 2014

Raspored bogoslužja u VAZMENOM TRODNEVLJU je sljedeći:

- VELIKI ČETVRTAK - Misa večere Gospodnje u 18,30 sati
- Obred
pranja nogu i Getsemanska ura klanjanja

- VELIKI PETAK -
Križni put u 9 sati. Obvezatan post i nemrs.
- Služba Muke Gospodnje u 18 sati... klanjanje križu
- Vaš dar koji ostavite kod Božjeg groba i kod klanjanja križu namijenjen je održavanju Božjeg groba u Jeruzalemu i ostalih mjesta Isusove domovine

- VELIKA SUBOTA - Vazmeno bdijenje u 20 sati
- poslije Vazmenog
bdijenja bit će blagoslov jela

Sve vas pozivamo na
obrede Svetoga trodnevlja.

Sveto trodnevlje predstavlja vrhunac crkvene liturgije. Zbog toga sudjelujemo u obredima svetoga trodnevlja. U predvečerje Velikog Četvrtka završava Korizma.

VAZMENO TRODNEVLJEVELIKI ČETVRTAKMisa večere Gospodnje u 18,30 sati... Obred
pranja nogu i Getsemanska ura klanjanja

Taj dan je spomen na Posljednju večeru s apostolima. U predvečerje Velikog Četvrtka završava Korizma. Posljednji put, na taj dan, zvone zvona sve do bdijenja Velike Subote. Nakon mise ostaje se u tihom klanjanju pred Presvetim Otajstvom. S oltara se skidaju ukrasi kako bi se "najavio" Veliki Petak, dan Muke i Smrti Gospodinove, dan posta, šutnje, razmatranja, molitve... Kao što evanđelja govore, nakon Posljednje Večere, Isusa su zarobili i odveli.


VELIKI PETAK- Križni put u 9 sati. Obvezatan post i nemrs.

- Služba Muke Gospodnje u 18 sati... klanjanje križu ("Evo drvo Križa na kom Spas je svijeta visio!")

Obredi započinju tako što se svećenici prostru, legnu na pod, ispred oltara. To je snažna, simbolična gesta predanja. Pjeva se bez instrumenata. Trebala bi biti posebno izražena TIŠINA tijekom svih obreda Velikog Petka.
- Vaš dar koji ostavite kod Božjeg groba i kod klanjanja križu namijenjen je održavanju Božjeg groba uJeruzalemu i ostalih mjesta Isusove domovine

MUKA I SMRT GOSPODINOVA - čita se Muka Gospodinova (Evanđelje po Ivanu)

Ovo je jedini dan u godini kada se NE SLAVI EUHARISTIJA.
Crkva i na taj način "posti" od slavljenja Svete Mise, ne samo obdržavajući taj dan strogi post i nemrs. Ako je taj dan Isus umro, Crkva ne želi "oživljavati" Isusa u prilikama kruha i vina.

Središnja misao Velikog Petka jest križ.

Treći dio obreda je Pričest. ostije su bile posvećene dan ranije, na Veliki Četvrtak.

"VELIKI PETAK BEZ USKRSA JE SAMOUBOJSTVO,
USKRS BEZ VELIKOG PETKA JE SAMOZAVARAVANJE!!!

VELIKA SUBOTA- Vazmeno bdijenje započinje u 20,00 sati blagoslovom ognja i uskrsne svijeće. U toj svetoj noći bit će krštenje i krizmanje odraslih, a mi svi ostali obnovit ćemo svoju pripadnost uskrslom Kristu, stoga je potrebno ponijeti svijeće.

“Tišina” se nastavlja kroz cijeli subotnji dan, sve do svečanog uskrsnog bdijenja. Također nema slavljenja Euharistije sve do Mise bdijenja Velike Subote.
Započinje Službom Svjetla.

Blagoslivlja se oganj/vatra izvan Crkve. U mračnu Crkvu se unosi zapaljena Uskrsna svijeća koja predstavlja Krista – Pobjednika nad tminom grijeha i smrti! Svjetlo se od svećenika preko ministranata širi u Crkvi po vjernicima koji pale svoje svijeće. Pjeva se
“Exultet”hvalospjev uskrsnoj svijeći.

Kada se zapjeva SLAVA, u Crkvi se pale svjetla i počinju zvoniti zvona, pjeva se ALELUJA (nakon 40 dana korizme)!

Sve to se čini kako bi se i na taj svečani, izvanjski način pokazala pobjeda života nad smrću, pobjeda radosti nad žalosti, pobjeda svjetla nad tamom!

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

Vitraji

Vitraj

Vitraj 2

Iz foto albuma

Sadržaj stranice uređuje: Frama Jug 2 Joomla core engine Razvoj i smještaj stranice: Perzej